Bra att veta

Bra att veta

Det är relativt enkelt för en svensk att resa till Ohio i USA. Resan tar förvisso mer än 8 timmar men när du väl kommer fram så är det inte svårt att ta sig omkring. Alla talar engelska på ett mycket begripligt sätt. Har du bara hyfsad engelska så kommer du att kunna kommunicera. Dessutom så är folk i mellanvästra USA kända för att vara extra trevliga. De är lite lugnare än i hektiska städer och tar sig gärna tid för att förklara.

Ohio ligger 6 timmar efter Sverige. Om du åker på morgonen så kommer du fram under morgontimmarna då du har kväll i kroppen. Då får du hålla dig vaken för att snabbare komma in i amerikansk dygnsrytm.

Elektriska prylar

Du kan ta med dina vanliga apparater men du kommer att behöva adapter. I och med att USA använder spänning 120 V och frekvens 60 Hz så kan det vara så att du har elektriska prylar som inte fungerar i USA. Vanliga saker som telefoner och rakapparater ska inte vara något problem. Ta med dig en adapter för stickkontakt A och B eller fråga efter detta i receptionen på hotellet som du bor på.

Pass och visum

Du får stanna 90 dagar som turist i USA. Du ska komma med ett giltigt svenskt pass och bör också kunna uppge en adress. Det kan vara ditt hotell eller en vän som du kommer att bo hos. Utöver detta så måste du ansöka om ESTA som är ett inresetillstånd. Det kostar 14 dollar och du ska ansöka om det senast 3 dagar innan du åker. Om du ansöker för sent så ordnar det sig för det mesta eftersom regeln om 3 dagar inte är fast.

Väder och vind

Vintrarna i Ohio blir ibland mycket kalla. Om du vill få en varm semester så ska du åka på sommaren. Tänk på att höst och vinter kan innebära stormar längsmed östkusten. Vissa år så har det stormat på så hårt att svenskar har fastnat på andra sidan Atlanten i flera dagars tid. Håll ett öga på väderleksrapporten innan du åker iväg.

Pengar

I USA så använder man den amerikanska dollarn. Du kan växla in svenska kronor mot dollar i Sverige eller då du kommer fram. Det kan vara bra att ha kontanter för mindre köp i kiosker men annars så går det alldeles utmärkt att använda kreditkort eller resecheckar. Tänk på att du måste kunna bevisa att du har tillräckligt med pengar för din semester vid inresa.

I USA så finns det bankomater som du kan använda för att ta ut pengar med ditt vanliga VISA eller MasterCard. Taxibilar kan också ta emot kort men det kan du inte räkna med. Om du äter på restaurang så förväntas du ge dricks. Då kommer du också att behöva kontanter för att inte behöva strula med att lägga en större summa på kortet för att också ge dricks till servitören.

Brottslighet

I USA så varierar säkerhet beroende på stad du befinner dig i och när. Ta reda på var du kan röra dig säkert på kvällstid. Ge dig inte ut ensam och var medveten om att turistiga platser också lockar till sig ficktjuvar som gör sitt bästa för att plocka värdesaker ur fickor och väskor.

Språk

Engelska är språket som pratas i Ohio. Även om spanska är stort i vissa delar av USA så är det endast ett par procent som pratar det i Ohio.

Sjukvård

Sjukvården är generellt sätt mycket bra i USA. Kom ihåg att det är otroligt viktigt att ha en reseförsäkring tecknad innan du lämnar Sverige. Ofast ingår den i din hemförsäkring men se till att kolla upp innan. USA är inte direkt kända för billig sjukvård.